Animalul de companie – ce trebuie sa stii despre ingrijirea lui

 

fetita_si_pisica

Doamna Dr. Med. Vet. Raluca Nae, specialistul programului ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie, vorbeşte într-un interviu acordat platformei www.suntparinte.ro despre despre siguranţa copiilor în relaţie cu animalele de companie. Afla cum poti evita riscurile la care pot fi expusi copiii cand exista un animal de companie in casa si ce este bine sa stii despre ingrijirea animalelor.

1. Ce probleme de sanatate pot avea copiii din cauza animalelor? Este periculos parul animalelor pentru copii?

Din punctul meu de vedere, copiii ar trebui sa creasca cu un animal. In primul rand pentru ca invata ce este responsabilitatea. In al doilea rand, invata sa respecte viata unui animal.

Insa, da, un animal poate reprezenta un anumit risc. Dar nu numai pentru copii. Un animal bolnav este un risc. Insa trebuie sa facem intotdeauna diferenta intre o boala specifica animalelor si o boala transmisibila omului. Acesta este unul din motivele pentru care, in cazul in care animalul de companie se imbolnaveste, trebuie consultat de catre un medic veterinar.

Nu putem spune insa ca un copil se poate imbolnavi daca traieste si creste alaturi de un animal.

Parul animalelor poate reprezenta un pericol, este adevarat. Dar, daca animalul este ingrijit, spalat, periat, deparazitat, face controale periodice, sansele ca un copil sa se imbolnaveasca sunt destul de scazute.

Asa cum spuneam, exista riscul ca animalele sa transmita boli copiilor, daca animalul este bolnav cu o boala transmisibila la om sau daca copilul are o imunitate scazuta. De aceea, adoptarea sau cumpararea unui animal necesita, intotdeauna, o analiza a acestui act. Este o responsabilitate mare si necesita atentie si ingrijire. Putem spune ca un animal este precum un copil in primii ani de viata.

Intregul articol este disponibil pe platforma suntparinte.ro