Ce spun specialistii

DESPRE HRANA

Istoria hranei pentru animale

Animalele de companie datorează foarte multe domnului James Spratt care locuia in Statele Unite ale Americii, Ohio in secolul al XIX-lea. De ce? In timpul unei calatorii in Anglia, la oprirea vaporului in port, domnul Spratt a vazut un caine care cauta printre resturile de mancare aruncate de pe nava cu care tocmai venise. Atunci s-a gandit la nevoia de a produce biscuiti speciali pentru caini. Asa s-a nascut industria hranei pentru animale de companie prin dezvoltarea tehnologiilor si diversificarea produselor.

Astazi, după 100 de ani, aproape jumatate din detinatorii de animale de companie au inteles responsabilitatea ce le revine pentru a-si mentine prietenii sanatosi si pe langa dragostea si afectiunea aratata, le ofera hrana echilibrata nutritional si sanatoasa.

Cum se fabrica?

Cercetatori, nutritionisti, biochimisti, microbiologi si medici veterinari studiaza nevoile animalelor de companie si propun retete si tehnologii care sa asigure acestora o hrana sigura, echilibrata si potrivita speciei, varstei si tipului de activitate pe care le desfasoara animalele de companie. Nu este o munca usoara, ci una serioasa si responsabila.

Hrana animalelor de companie contine carne (de pui, de vita sau peste), legume, cereale, precum si vitamine, enzime si minerale, toate necesare pentru cresterea armonioasa si mentinerea starii de sanatate a prietenilor nostri.

Procesul prin care materiile prime sunt transformate in hrana pentru animalele de companie se numeste proces tehnologic. Se verifica atat calitatea materiilor folosite, a produsului finit, cat si siguranta si igiena procesului in sine.

Totul este automatizat si controlat in mod asemanator cum sunt si liniile de fabricare a alimentelor pentru hrana oamenilor.

Tipuri diferite de hrana pentru specii diferite de animale

Pentru ca sunt atat de multe specii de animale de companie, si tipurile de hrana sunt la fel de variate. In plus, ca si oamenii, animalele prefera sa manance diversificat, asa ca va trebui sa aiba la dispozitie mai multe tipuri de hrana, ca sa poata alege.

Cand vorbim despre animale de companie, gandul ne duce imediat la caini si pisici, dar in lumea lor exista si pasari, pesti, broaste testoase, dihori, hamsteri, porcusori de Guineea, iepurași; toate aceste animale au rolul lor în viata noastra influentandu-ne in sens pozitiv actiunile si starea de sanatate.

Pasarile si rozatoarele mici au nevoie ca in hrana lor sa se gaseasca amestecuri de cereale, in formulari specifice si complete care sa le asigure vitaminele si mineralele necesare.

Hrana pentru pesti si broaste testoase trebuie sa fie sub forma de fulgi sau granule, ca alternative la hrana din mediul lor natural. Amintim si ca pestii, de exemplu, au obiceiuri diferite de a manca, in functie de originile lor, asa ca hrana trebuie sa tina cont si de acest lucru.

Calitatea nutritiva a hranei

Principalul scop al hranei este sa asigure componentele nutritive de baza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a animalului de companie.

Cerintele nutritive ale hranei pentru caini si pisici sunt diferite de cele ale oamenilor și orice greseala in hranire poate avea consecinte serioase asupra sanatatii animalului nostru de companie. O dieta dezechilibrata poate duce la diferite boli ca obezitatea, insuficienta renala, probleme ale oaselor sau digestive, functionarea necorespunzatoare a ficatului.

Nevoile nutritive ale animalelor variaza si in functie de talia lui, de varsta si de tipul activitatii ce o face acesta. Un caine de vanatoare nu va fi hranit la fel ca un caine de casa, in timp ce unui pui nu i se va da hrana pentru adulti.

Exemple de diete

Cainii au nevoie de diete :

  • in care raportul calciu / fosfor sa fie echilibrat, suficienta vitamina D pentru oase puternice si dinti sanatosi;
  • cu grasimi si uleiuri ca sursa de energie, foarte importanta pentru cainii activi si cei de talie mare;
  • care sa contina proteine, pentru musculatura puternic dezvoltata.

Pisicile au nevoie de diete:

  • care sa contina proteine in cantitate dubla fata de cele pentru caini;
  • cu vitamina A in proportii foarte precise, pentru ca prea mult ficat bogat in vitamina A, de exemplu, duce la imbolnavirea pisicii;
  • cu nivel echilibrat de acizi grasi esentiali care dau stralucire blanii pisicii;
  • cu taurina, compus asemanator vitaminelor, care are rol in prevenirea bolilor ochilor si a inimii la pisici.

Rozatoarele:

  • au nevoi nutritionale diferite, in functie de specie si rasa;
  • hamsterul de exemplu are nevoie de carne (proteine), pe cand iepurele pitic este strict ierbivor;
  • porcusorul de Guineea are nevoie de vitamina C pentru ca nu o poate sintetiza.

DESPRE ROLUL ANIMALELOR DE COMPANIE IN VIATA SOCIALA

Multi oameni nu isi pot imagina viata fara un animal de companie. Animalele ofera dragoste, protectie si companie, devin parteneri de joaca, de viata. In ritmul alert vietii din societatea actuala, prezenta unui animal de companie poate ajuta oamenii sa invinga stresul si anxietatea.

In plus, daca sunt dresate si antrenate, animalele de companie pot imbunatati substantial calitatea vietii stapanilor lor, asa cum este cazul cainilor pentru persoanele oarbe. De asemenea, animalele de companie pot fi antrenate si pentru a acorda ajutor persoanelor cu deficiente de auz pentru a identifica si reactiona la stimuli auditivi pe care nu ii pot percepe singuri.

Este bine cunoscuta folosirea cainilor pentru detectarea drogurilor, a armelor (caini politisti), ca animale de ferma (pentru strangerea si paza oilor sau a vacilor), cainii salvamont.

Coexistenta si coabitarea oamenilor si a animalelor lor de companie a devenit o arie de cercetare stiintifica in care sunt implicati un numar crescand de psihologi, veterinari, chirurgi, oameni de stiinta care aduc continuu dovezi ale beneficiilor pe care animalele de companie le exercita asupra oamenilor.

Printre aceste beneficii, dovedite stiintific se numara acelea ca prezenta unui animal de companie poate determina reducerea stresului, scaderea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de anxietate, precum si recuperarea mai rapida a pacientilor dupa boala sau interventii chirurgicale.

Animalul de companie joaca un rol important in fiecare stadiu de varsta.

Copiii si animalele de companie

Prezenta animalelor de companie incurajeaza simtul responsabilitatii, al grijii si comunicarii, si de asemenea, relatia cu un animal de companie poate insufla copiilor incredere, prietenie, calitati ce ajuta la dezvoltarea lor sociala si emotionala. In acelasi timp insa, copiii invata ca animalele ofera dragoste neconditionata, fara prejudecati, dar pot simti durerea, foamea, tristetea, astfel, ca experimentand aceste nevoi si sentimente prin prisma animalului de companie, copiii devin mai adaptati si ancorati in viata sociala.

Un studiu realizat in Croatia a investigat evolutia unor variabile socio-emotionale (atasamentul fata de animalul de companie, orientarea prosociala, empatia, singuratatea, anxietatea sociala) ale unor copii de clasa a patra pana la a opta in functie de detinerea unui animal de companie, dar si a tipului acestuia. Rezultatele studiului au aratat ca acei copii care detineau un animal de companie s-au dovedit mai empatici si cu o buna orientare sociala, mai putin anxiosi comparativ cu cei care nu aveau animal de companie. Prezenta cainilor si a pisicilor, ca animale de companie s-a dovedit a fi benefica. (V.V. Vidovic, V. Vlahovic Stetic, D. Bratko Pet Ownership and Children ).

Un alt studiu efectuat in 37 scoli din mediul ruban si rural din Australia a aratat ca prezenta pisicilor in viata copiilor le imbunatateste acestora responsabilitatea determinand simultan si imbunatatirea coeziunii si a atmosferei generale din clasa; prezenta pisicilor in viata copiilor generand calm, ordine, echilibru si reduce frictiunile dintre copii. (Jonica Newby: „Using cats in elementary school classrooms to modify the attitudes and behaviour of children„).

Animalele de companie si adultii

In cazul persoanelor adulte, in special pentru cele in varsta, animalele au un alt rol: acela de a oferi pentru cei singuri companie, de a ii stimula sa interactioneze social (ex. plimbandu-si cainele), redarea simtului utilitatii si a sentimentului ca pot avea grija de cineva, primind in schimb dragostea neconditionata.

De asemenea, pentru persoanele suferinde de dementa senila, prezenta unui animal de companie poate exercita efecte benefice („Cats in psychogeriatric nursing homes”: a blessing for residents, caregivers and cats”, Marie-José Enders-Slegers (University of Utrecht, Netherlands).

Un studiu realizat la nivel national in Franta printre pensionari, a aratat ca prezenta unui animal de companie are efecte benefice asupra starii lor generale de sanatate; principalele calitati mentionate fiind afectiunea (92%), paza (72%), mobilitate (57%) („Animals in Old Peoples’ homes as a Symbol of Quality of Life” (Pascal Champvert, president ADEIIPA).

Asadar, contributia animalelor de companie in societate ajunge mai departe de simpla companie acordata detinatorilor care recunosc ca trebuie sa le raspunda cu aceleasi sentimente, cu ingrijire potrivita si, evident cu hrana specifica, de calitate superioara.

Animalele de companie fac parte din viata omului inca din timpuri stravechi, de cand acesta a domesticit cainele sau de cand egiptenii, de exemplu, au „exploatat” abilitatea pisicilor de a vana rozatoarele. De-a lungul anilor, portrete ale regilor si reginelor impreuna cu animalele lor de companie ne sugereaza importanta acestora inca din acele vremuri trecute.

Pisica de la bordul expeditiei Capitanului Scott la Polul Sud in 1912 a fost prima specie care a aterizat in Antarctica (ea avea propria-i patura, hamac si perna).

Aproape ca nici nu mai conteaza cum a aparut si cum s-a creat aceasta interactiune, dar un lucru este sigur: puternica legatura dintre oameni si animalele de companie este mutual benefica si plina de satisfactii, mai mult decat isi pot imagina ambele parti. Fediaf