Comunicat – Tehnici de prim ajutor pentru animalele de companie

IMG_0228

Bucureşti, 22 aprilie 2016. Săptămâna „Şcoala Altfel” a fost ocazia ideală pentru ca elevii şi profesorii să participe la activităţi extraşcolare. Peste 200 de elevi şi profesori de la şcolile din Bucureşti, înscrise în programul educaţional „ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie” au participat la evenimentul Tehnici de prim ajutor pentru animalele de companie organizat de Asociaţia Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC). Activitatea a avut loc la Planeta Ham Ham, partener al programului educaţional, şi cu sprijinul cabinetului veterinar Pet Stuff, care i-a invitat pe elevi în ambulanţa veterinară pentru a-i face să înţeleagă cum pot recunoaşte simptomele unui animal care are nevoie de îngrijire.

În România există numeroase cursuri care îi învaţă atât pe ce mici, cât şi pe cei mari, să acorde primul ajutor oamenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Însă, în ceea ce priveşte îngrijirea animalelor de companie şi acordarea primului ajutor, ţara noastră nu dispune de centre speciale unde oamenii pot învăţa cum să acorde primul ajutor animalelor de companie, aşa cum există în alte ţări. În Statele Unite un astfel de curs durează 22 de ore, iar motivul principal pentru care oamenii participă este acela că animalele fac parte din familie şi au nevoie de protecţie.

În acest scop, Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) a organizat un eveniment tematic dedicat tehnicilor de acordare a primului ajutor pentru animalele de companie. Evenimentul a avut loc joi, 21 aprilie, la Planeta Ham Ham, locul căţeilor fericiţi şi pisicilor mulţumite, partener al programului educaţional ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie. Cu ajutorul medicilor veterinari voluntari de la cabinetul veterinar PetStuff, elevii au învăţat că a avea grijă de sănătatea animalului lor de companie face parte din creşterea şi îngrijirea responsabilă a acestuia.  Li s-a explicat cum identifică dacă animalul lor de companie este sănătos sau are probleme. În cazul în care observă ceva în neregulă cu el, copiilor li s-a spus că trebuie să îşi anunţe părinţii şi să sune la medicul veterinar. Totodată, copiii au înţeles ce au voie şi mai ales ce nu au voie să facă atunci când animalul lor este suferind, pentru a nu îngreuna recuperarea acestuia.

„Colaboratorii noştri, medici veterinari, le-au aratat copiilor la faţa locului ce se întâmplă într-o ambulanţă veterinară, ce este un puls şi ce înseamnă primul ajutor în cazul animalelor de companie, iar această modalitate de prezentare i-a făcut să fie atenţi şi să înţelegă cu mai mare uşurinţă. Profesorii care au însoţit cei 200 de copii au fost foarte încântaţi de eveniment, de entuzismul şi implicarea copiilor apreciind că este foarte utilă o astfel de lecţie, care îi va face pe copii mai atenţi la ei şi la animalele de companie.” Declară Gratziela Bahaciu, Secretar General Asociaţia Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC).

Şcolile participante la eveniment au fost Şcoala Gimnazială Ienachiţă Văcărescu, Şcoala Gimnazială Nr. 194, Şcoala Gimnazială Nr. 307, Şcoala Gimnazială Nr. 82, Şcoala Gimnazială Nr. 280, Şcoala Gimnazială 178 şi Şcoala Gimnazială 164.

Parteneri: Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Facultatea de Medicină Veterinară Universitatea Spiru Haret, Planeta Ham Ham, Cabinet Veterinar PetStuff Bucureşti.

Parteneri media: Radio Itsy Bitsy, ZooLand, Suntparinte.ro, StiriONG, SfatulParintilor.

Despre ARPAC

Fondata in 2003 ARPAC este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, creata pentru a reprezenta, sprijini si sustine interesele comune ale membrilor sai, importatori si producatori de hrana pentru animale de companie. Din 2006 ARPAC este membra a Federatiei Europene a Producatorilor de Petfood (FEDIAF). Membrii ARPAC sunt: Mars Romania, Nestle Romania, Royal Canin Romania, Nordic Petfood Distribution si Angst S.A.

Contact presa: nicoleta.talpes@imagefactory.ro